Home        Merries        Hengsten       Veulens       Te koop       Historiek        Huisvesting       Voeding       Contact        Foto's
  

Stal / schuilhok
    

Ezels kunnen  zowel in de zomer als in de winter buiten gehouden worden als ze de beschikking hebben over een wind- en regendichte schuilruimte. 
Ezels hebben geen waterdichte vacht daarom moet er altijd een droge stal of schuilhok voor hen beschikbaar zijn  tegen regen en wind,  s‘zomers tegen de zon en insecten.  Bij slecht weer  verblijven ze het liefst in de stal.  Iedere ezel moet minimaal  een 6 tal vierkante meter ter beschikking hebben .  De stal moet tochtvrij zijn met een goede ventilatie.  De stal is minimaal langs drie kanten dicht.  Als vierde kant kunt u best gebruik maken van een deur die bestaat uit twee delen zodat de stal maximaal verlucht wordt maar er geen tocht aanwezig is.

     
De vloer wordt meestal gestrooid met stro, probeer tarwestro te gebruiken daar dit het meeste vocht opneemt van de bestaande soorten stro.
Vlaslemen zijn ook een ideaal product, ze nemen het meeste vocht op van alle strooisels.  Ze zijn afkomstig van de vlasplant die  in België, Nederland en Frankrijk wordt geteeld.  De verbrijzelde kernen worden lemen genoemd en zijn 100 % plantaardig, ze worden ook gebruikt als strooisel voor runderen, paarden en andere neerhofdieren.  Dagelijks worden de uitwerpselen weggenomen.  Wekelijks de urineerplaats (en) het natste strooisel verwijderen alsook een ˝ pak bijstrooien.  Om de vier weken het strooisel volledig verwijderen en de stal grondig schoonmaken.  Vlaslemen kunnen ook vervangen worden door gedorst koolzaadstro, zelfde werkwijze zoals bij vlaslemen. 
Men kan ook houtkrullen gebruiken maar de laatste jaren wordt daar minder gebruik van gemaakt omdat dit moeilijk te composteren is.

 

Hooiruif /water
     
In de stal wordt ook een hooiruif of hooinet geplaatst.  Werp het hooi niet op de grond want dan wordt het bevuild en betreden waardoor het niet meer wordt gegeten.  Handig is een waterkraan zodat u dagelijks de stal kunt voorzien van vers drinkwater, plaats de emmer in een emmerhouder die aan de wand wordt gemonteerd.  U kunt ook gebruik maken van een automatische drinkbak met vlotter.

 

Weide
Voor  twee mini ezels is er ongeveer een 800 vierkante meter ruimte nodig.  Is er niet voldoende gras aanwezig dan kunt u hooi of stro bijvoeren.  Het ideale is meerdere weiden zodat u op geregelde tijdstippen kunt verweiden, de kans op worminfecties  zal dan in grote mate afnemen.  Regelmatig de mest in de weide opscheppen kan goed helpen tegen de wormbesmetting.  Als afsluiting wordt meestal schapengaas gebruikt, de palen worden op ongeveer 2 meter geplaatst.  Gebruik nooit prikkeldraad zodat de ezels zich niet kunnen verwonden.   Ezels eten graag boomschors daarom moeten er boombeschermers geplaatst worden.
 
        Miniature-Herefords                                             mini pa                             ard         copyright ©  01-04-03  Falcoo- Automatisering